Nieuwe stap in de restauratiesector

Architectenbureau Erfgoed en Visie en bow architecten bundelen de krachten

Sterker aanbod architectuur en advies voor alle erfgoedpanden in heel VlaanderenErfgoed en Visie, architectuur- en adviesbureau voor erfgoedprojecten, kondigt met veel trots de fusie met bow architecten aan. Deze strategische overname markeert het begin van een versterkte samenwerking en een breed scala aan diensten voor zowel beschermde erfgoedpanden als andere historische gebouwen.


Odoo CMS - voorbeeld zwevende afbeelding

Een gecombineerde visie

Bow architecten herbestemt en geeft gebouwen en sites met een rijk verleden een duurzame en rendabele toekomst. Een visie die nauw aansluit bij de aanpak van Erfgoed en Visie waar het bureau een integrale monumentenzorg nastreeft zodat het erfgoed niet alleen wordt bewaard, onderhouden en gerestaureerd. Maar ook een zinvolle meerwaarde krijgt voor de samenleving, de huidige en toekomstige eigenaars. Door deze krachtenbundeling ontstaat een robuuste en veelzijdige entiteit die zowel overheden als investeerders en particulieren in heel Vlaanderen kan bedienen.


Wat verandert er?

Erfgoed en Visie heeft al bijna 40 jaar ervaring met heel wat architectuur- en adviesprojecten in de erfgoedsector. Met kantoren in de boswachterswoning te Malle en sinds enkele jaren ook in de Nationale Bank te Antwerpen is het architectenbureau een gevestigde waarde in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Door de overname van bow architecten, kan Erfgoed en Visie ook de focus leggen op erfgoedprojecten in Oost- en West-Vlaanderen. Het team van bow architecten zal namelijk verhuizen naar het kantoor van United Experts Group in Ieper, de bedrijvengroep waar Erfgoed en Visie al sinds 2019 deel van uitmaakt.


Toekomstgerichte samenwerking

De focus blijft liggen op herbestemming en op architectuur- en adviesprojecten in de erfgoedsector, waarbij de klanten vooral kunnen vertrouwen op de architecturale restauratie- en revitaliseringsprojecten, maar ook op het advies voor erfgoedbeheersplannen, bouwhistorisch onderzoek, herbestemmingsonderzoek, CHE-rapporten, energie- en verduurzamingsadvies en 3D-scanning.

Specifiek brengt bow architecten een eigen expertise binnen het team mee vertelt oprichter Pieter Verfaillie:

Je zou kunnen zeggen dat wij als architecten-herbestemmers de kunst beheersen van het uitbalanceren van de uitdagingen die gebouwen, gebruikers en geld met zich meebrengen. We bekijken de projecten breed en benaderen het steeds vanuit behouden en hergebruiken als duurzaamheidsprincipe. We zijn een nichespeler die buiten het eiland van het pand ‘an sich’ denkt, maar tegelijk ook kan uitwerken tot het kleinste historische detail. Onze kracht bestaat erin dat we bij de kiem van een project, daar waar nog een aantal cruciale ingrediënten ontbreken, erin slagen om via de vele disciplines die de architectuur rijk is, de eigenlijke herbestemming op gang te trekken, om ze daarna op een goeie manier stap per stap te realiseren.

De samenwerking is een bewuste toewijding aan de toekomst van ons cultureel erfgoed.

Samen streven we naar innovatieve oplossingen voor ons erfgoed die de historische waarde behouden en tegelijkertijd voldoen aan de hedendaagse eisen van duurzaamheid en functionaliteit. We zijn verheugd over deze samenwerking. Het bundelen van onze kennis en ervaring stelt ons in staat om nog betere diensten te leveren en onze gezamenlijke visie op herbestemming van erfgoed verder te laten groeien,

vult Edith Vermeiren van Erfgoed en Visie aan.  


Voor meer informatie over de projecten kan u terecht op www.erfgoed-en-visie.be

📞 03 309 09 93

📧 architecten@erfgoed-en-visie.be